Vooropgelet op tekenbeten

Voorjaar, de tijd dat we allemaal buiten wandelen in tuinen, parken, bossen en natuurgebieden. Genietend van de natuur, let een Vooropletter natuurlijk ook op het voorkomen van tekenbeten. Maar hoe doen Vooropletters dat dan?

Voorkom de beet

Pak ‘m beet alle teken bevinden zich in bomen, struiken, hoog gras of dode bladeren. Probeer daarom zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van deze plaatsen. Wanneer je een wandeling maakt, draag dan zoveel mogelijk aansluitende- en huidbedekkende kleding. Is het echt te warm voor een lange broek? Smeer dan de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel met 30-50% DEET. Ook voor de plekken waar teken graag in kruipen (sokken en kragen), kan je DEET kledingspray gebruiken. 

Controlemoment

Zelfs een Vooropletter kan niet altijd een tekenbeet voorkomen. Maar het ontdekken van de tekenbeet wel. Het is van belang dat je na een uitstapje in het bos of in de natuur je lichaam en jouw kleding goed controleert. En natuurlijk is een Vooropletter ook vooropgelet voor anderen. Help andere onzichtbare plekken extra goed te controleren.

Toch gebeten? Voorkom de gevolgen!

Om gevolgen van de tekenbeet te voorkomen is het van belang om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Houd de plek drie maanden in de gaten. Wanneer er een rode plek of kring ontstaat, is het verstandig om de huisarts in te lichten!